במשך שנים רבות ניטש ויכוח בעולם המחקרי ארכיאולוגי, האם דמותו של דוד המלך הינה דמות אמיתית היסטורית או שמא דמות מיסטית תנ"כית בלבד. כל אחד לשיטתו ולפי אמונתו הדתית הביא את הראיות המוכיחות את דרכו. אולם בשנת 1993 נמצאה כתובת שלא נותנת מקום לפרשנות. כתובת שנמצאה על מזבח שנבנה מחוץ לשערי העיר דן הקדומה (בגן הלאומי) ובה מופיעות המילים "בית דוד", שמוכיחות כי מדובר במלך שהקים שושלת מלוכה.
הכתובת (הקליקו כאן כדי לראות את פיענוח הכתובת) מספרת על מותם של שני מלכים, יהורם מלך ישראל ואחזיהו מלך יהודה. שני מלכים אלה נלחמו בחזאל מלך ארם, ולפי השלמת המילים החסרות בכתובת, מלך ארם הוא זה שהורג שני מלכים אלה. אולם על פי המסופר בספר מלכים – יהוא, מלך ישראל, שנמשך על ידי אלישע הנביא, הוא זה שהורג את שני המלכים.
ניתן לתרץ את הסתירה בצורה לשונית ולומר שהשלמת המילים בצורה הנוכחית היא שגויה ולא ניתן להוכיח שחזאל מלך ארם, הוא זה שהורג את שני המלכים. ניתן גם לומר שכיון שמלך ארם הוא הגורם החזק שהביא למפלת שני המלכים הדבר נזקף לזכותו.
בין כך ובין כך, יש כאן עדות נדירה לקיומו של ישראל ושל בית דוד במרחב הזה. בסוף המאמר מתמודד דניאל משה לוי עם הטענה מדוע לא מוצאים כתובות עם שמות כל המלכים הגדולים כפי שאנו מוצאים אצל מלכי האיזור. ותשובתו, על פי ד"ר יצחק מייטליס, שעולם הערכים של מלכי יהודה וישראל הוא שונה. אצל מלכי יהודה וישראל לא נמצא מצבות המפארות את שמם של המלכים, משום שהענווה היא מידה הנדרשת אף ממלכי ישראל. עד כאן ממאמרו של דניאל משה לוי.
עוד נדבך שצריך להוסיף היא את עובדת היות המצבה, מצבת ניצחון, מנותצת בתוך המזבח מעידה כי ממלכת ישראל מצליחה מאוחר יותר להחזיר לעצמה את העיר דן, ומשעושה זאת, מנתצת את סמל הביזיון וההפסד- את מצבתו של חזאל מלך ארם. וכך נותר האתר משך אלפי שנים עד שנמצא בשנת 1993.